Grå Jaco Papegøje

I Monkey world har vi 16 rødhalede grå jaco papegøjer, også kaldet den Afrikanske grå eller gråpapegøje

Den grå jaco er en fantastisk fugl som kan lære at sige de mest fantastiske lyde, samt ord. Ja ord, vores jaco papegøjer snakker som et vandfald.

Grå jaco papegøje i Monkey World
Her er Dennisés kælne Jaco papegøje Grilgøj

Her kan du læse mere om de 16 rødhalede grå jaco papegøjer / gråpapegøje:

Vores jaco’er er vilde med Pellets fra Wisbroek

Grå jaco papegøje i Monkey World
Den grå jaco er en smuk fugl

Grå jaco til salg

I Monkey World yngler vores gråpapegøjer. Send os en mail hvis du ønsker en håndopmadet grå jaco

Lær om den Afrikanske grå papegøje:

Hvis du vil lære din (grå jaco), afrikanske grå papegøje godt at kende, skal du observere, og forstå dens kropssprog. Det vil hjælpe dig med at udvikle et stærkt tillidsfuldt forhold til den

Afrikanske grå papegøjer kan være kærlige og legende og derefter i det næste øjeblik vende på en tallerken, og blive krævende og afvisende, måske endda bide.

De er meget følsomme og intuitive over, hvad der foregår omkring dem i deres omgivelser.

Liste over alle papegøjer og parakit arter!

Behov

Du er nød til at være opmærksom på din papegøjes behov og ønsker.

Forandringer som en jakke der ikke er hængt op på knagen, en taske der står forkert, kan være forstyrrende og utrygt – og det kan være mange andre ting.

Giv dig selv den glæde at observere din afrikanske grå, når den muntre sig, leger og udforsker tingene.

Pellets til papegøjer

Vi forhandler pellets til papegøjer, læs mere her

Kropsprog

Afrikanske grås kropssprog siger også meget med øjnene, dens holdning holdningen og hvordan den reagere. Fuglenes reaktioner kan være meget fortællende, ligesom mennesker, som også har humørsvingninger i tide og utide.

Grå jaco legetøj

En grå jaco / gråpapegøje elsker at lege. Det er vigtigt at de har så meget legetøj som muligt, så de kan aktivere sig selv når du ikke er hjemme.

Øjne:

Zoom: Grå jaco og andre fugle er i stand til at styre deres iris, og du kan se deres pupiller hurtigt udvide sig og krympe. Dette kaldes “zoom”.

Øjenzoom hænger sammen med, hvad der sker her og nu, i fuglens omgivelser og sammenholdes med den øvrige kropsstilling. De ser ALT og tænker over det.

Hvis din afrikanske grås krop er afslappet og øjnene er fokuseret, betyder det normalt, at de er interesserede i eller koncentrerer sig om noget. Jeg fristes lidt til at sige at blikket er stift.

Fjer

Hvis din afrikanske grås fjer er pumpet op/udspilede/oppustet og deres øjne er indsnævret til små pupiller og stirrende så pas på! Den er bange og meget vred. Hvis ikke du lader den værre nu, vil den blive generet, og måske vil den bide.

Hoved og næb:

Din grå vil tørre dens næb af efter at have spist – på hvad der nu er i nærheden, gren, pind, bur, skulder, eller hvad der er i nærheden.

Skærer næb-riller:

Den afrikanske grå glider sin nedre kæbe (næb) og tungen mod indersiden af overnæb, det kan godt give lidt støj.

Grå jacoer elsker også at tygge og ødelægge ting. Det er god underholdning, men også for at vedligeholde deres næb og tyggemuskler.

Giv dem mere legetøj, gerne natur legetøj.

Knurren:

En afrikansk grå papegøje vil hvæse, når den er bange. Sørg for, at der ikke er noget i deres miljø, der kan forstyrre / skræmme dem, hvis der er så fjern det.

Grå ryster ret meget på hovedet.
Det er almindeligt, at en afrikansk grå papegøje ryster hovedet eller gaber – måske lidt mere end andre arter. Det gør “støvfuglene”.

De har rigtig meget støv at ryste ud af øjne, næse,mund, og hovedfjer. Bemærk en grå jaco støver meget!

Nysen:

Grå jaco nyser. Og ikke bare for at efterligne deres mennesker! Du vil også se dem putte deres klør i deres næser (næsebor), der fjerner de fjerstøv og partikler. Bemærk, der må ikke være andet snask i næsen.

Gylpebevægelsen: Hvis din afrikanske grå papegøje zoomer øjnene, bobber med hovedet, strækker halsen ud og derefter laver gylpebevægelser, viser de dig kærlighed og hengivenhed. Den forsøger at bonde med dig. Den kommer med fred.

Afrikanske Grå og andre fugle i naturen fodrer deres unger på denne måde, og avlspar gør det også som en del af ritualerne.

Hoved på ryggen: Afrikanske grå papegøjer sover ofte med deres hoveder gemt under deres ene vinge. Det gør alle papegøjer jo, når de er raske. Siddende på et ben.

Krop / fjer

Afrikanske grå oppuster også fjer.

Pudsning:

Grå og andre fugle “ordner” deres fjer. Det betyder, at de gør dem rene ved at tage hver fjer og feje deres tunge langs den. Du vil også se dem gnide deres hoveder mod halen. Her er fedtkirtlen placeret, og der udledes en olie, som de derefter vil gnide på deres fjer.

Din grå vil fluffe sine fjer, når den er afslappet, som en måde at aflaste spændinger samt hvis det er koldt, og selv under pudsning, der hjælper med at fjerne snavs eller fjerstøv.

Hvis din fugl forbliver oppustet i lang tid og er usædvanlig stille, kan fluffing også være tegn på sygdom.

Stram fjerdragt.

Når afrikanske grå papegøjer er bange/eller bliver utryg, vil de flade deres fjer helt ind til kroppen og se meget slanke og tynde ud. Høj krop og samlede ben.

Bævren/sitren eller helt stiv krop: En stiv rystende krop betyder, at din afrikanske grå papegøje er bange for noget. Føler sig truet. Dette er normalt ledsaget af brede ben, stirrende øjne og dyb vejrtrækning.

Brystet rystende: I modsætning til hele kroppen, er hvis din afrikanske grå dirrer brystfjer, føler de følelser. Nogle eksperter mener, at det betyder et tegn på lykke og tilfredshed.

Aggression

Afrikansk grå kropssprog kan vise tydelig aggression og utilfredshed.
Så kommer hovedet ned, det er oppustet, skulder og øvre rygfjer er løfter. Den får bred benstilling. Det er angrebsposition. Pas på.

Bøjning

Bøjning af nakke og næb nedad: En afrikansk grå beder om at blive nusset eller kløet, når de bøjer halsen med hovedet tippet nedad mod dig og rejser nakken

Hønseskrab:

Afrikanske grå papegøjer vil “skrabe/grave med benene” i bunden af buret eller på tæppet eller gulvet. Dette er en normal adfærd for dem – som i det vilde gør dette for at løsne jord og mudder.

Stående på en fod:

Grå er meget afslappet, når du ser dem stå på en fod med deres anden fod er trukket op og gemt under brystet.

Hængende på hovedet:

Grå elsker at hænge på hovedet. De vil gøre dette, når de er lykkelige og tilfredse, og selvfølgelig når de leger med deres legetøj, fjoller og vil have opmærksomhed.

Basker med vinger

Basker deres vinger, eller laver flyveøvelser på deres plads, er en god form for motion for din grå.

Det kan også bruges til at få din opmærksomhed, eller bare for at vise lykke, glæde og brænde energi af på.

Løfter vinger

Afrikanske Grå og andre fugle løfter ofte deres vinger som et middel til at strække sig, løsne spændinger og faktisk også hvis de bliver glade for at se dig eller vil afkøle sig. Lidt som at “trække på skuldrene”.

Klatte tid

Du kan tydeligt se, hvornår en grå vil klatte. Den rumsterer lidt med bagtøjet først og der kommer faktisk også en lille lyd.

Madskål

Grå tømmer gerne madskålen med foden. Smider alle pellets ned i bunden på den måde – og gerne ud over det hele, jo længere på bedre. Det irriterer de fleste ejere og de synes det er et kæmpe spild. Men det er der en grund til.

Du giver for meget mad i skålen, og fuglens instinkter ser at noget af overfloden kan “plantes” så der fremover kan vokse nye planter op af bunden, så der er føde til vinteren

Den grå jaco gør intet tilfældigt – der er altid en grund.

Det de gør er helt naturligt

Den grå jaco er lærenem og lærer lynhurtigt

Fugle, især papegøjer, har længe været et yndet valg blandt dyreelskere, på grund af deres sjove, særlige væsen, og farvefulde fjerpragt.

Diciplin

Papegøjer har den særlige egenskab at de kan lære at tale, og især den Grå Jaco mestrer denne disciplin til et 10-tal.

Den Grå Jaco er også den klogeste af alle papegøjer, og man siger at en Grå Jaco har en intelligens der svarer til et 5-årigt barns.

Grå jaco i Monkey World Hillerød

Grå Jaco papegøjer lever naturligt i dele af Afrika, blandt andet i den vestafrikanske regnskov, hvor de findes i massevis og typisk i store flokke.

Skulle du sidde med tanken om at få en Grå Jaco som kæledyr, er der nogle ting der er nyttige at vide, ud over at de af natur er meget følsomme og sociale fugle.

Grå jaco papegøjer i Monkey World Hillerød

Hvordan ser en grå papegøje / Grå Jaco ud?

Den grå jaco har en flot grå fjerdragt med en hale farvet enten rød eller rødbrun, efter hvilken underart der er tale om. Der findes nemlig to underarter som er alment kendte i deres naturlige omgivelser, nemlig den rødhalede grå jaco (også kaldet Congo) og den brunhalede grå jaco (også kaldet Timneh):

  • Rødhalet Grå Jaco (Congo)

    Denne underart er den mest kendte og udbredte blandt opdrættere i Danmark. Den er større end den brunhalede grå jaco, og måler omkring de 30 cm i længden. Fjerene er i smukke lysegrå nuancer, og sluttes af med en stærk kirsebærrød hale. Næbbet er helt sort, og iris omkring pupillerne er i starten af dens liv grålig, men bliver gradvist gulere som tiden går.

 

  • Brunhalet Grå Jaco (Timneh)

    Den brunhalede grå jaco er mere sjælden end den rødhalede, og den er også en anelse mindre i størrelsen.  Den måler ca. 20-25 cm. i længden som fuldvoksen, og vejer ligeledes en smule mindre end den rødhalede grå jaco. Den er dog fuldstændig på samme intelligensniveau som den rødhalede jaco. Dens fjerdragt er mere mørkegrå i farverne, og halefjerne er også mere brune i farverne, hvilket også ligger til navnet.

Den grå jacos adfærd

En grå jaco er en fantastisk intelligent skabning, og det er derfor ikke overraskende at disse kæledyr er mere krævende end andre. Har du i sinde at have en grå jaco i hjemmet, er det derfor vigtigt at anerkende deres intelligens og sørge for at stimulere dem med udfordringer der holder dem beskæftigede. En grå jaco er som andre papegøjer et flokdyr, og er derfor ekstremt kontaktsøgende af natur.

Er du ny ejer

Er du som kommende ejer af en grå jaco indstillet på dette, vil du få en fuldstændig hengiven skabning, der vil holde af dig og betragte dig som dens ”flok” på højde med artsfæller! Grå jaco er en legesyg og kærlig skabning, dog kan de til tider være en anelse territoriale og dermed temperamentsfulde. Og med deres stærke næb kan det godt føre til nogle hak i fingrene, hvis man ikke kender nok til dens mentalitet og adfærd. Det er derfor vigtigt at sætte sig ind i dens adfærd. Her er nogle eksempler på almindelig adfærd blandt grå jacoer der holdes som kæledyr:

  • Plukning af fjer

    En grå jaco bruger meget tid hver dag på at passe og pleje sin fjerdragt – det er hyggeligt at se på, og du behøver bestemt ikke være bekymret hvis du føler at den ”fælder” i perioder – det er helt normalt. Derimod skal du være bekymret hvis der begynder at komme bare pletter i fjerdragten, da det kan betyde at den plukker fjerene ud. Det kan både være et tegn på sygdom, men også et tegn på simpel mistrivsel. Her er nogle af de mest almene årsager til at en grå jaco kan finde på at pille sine fjer:

Omgivelser

– Problemer med omgivelserne, eksempelvis skifte i vejret, dårlig hygiejne i og omkring buret og madskåle, eller simpelthen et beskidt bur.
– Psykiske problemer i form af kedsomhed, mangel på social kontakt, stressende omgivelser (hvis buret f.eks. er placeret i et rum med meget støj og gennemgang), mangel på søvn eller decideret psykisk terror.

  • Nappen eller biden

    Det er vigtigt at du ikke fristes til at tro at det er normal adfærd at en grå jaco bider. Det er en uønsket adfærd, som kan skyldes flere ting. Her er nogle af de mest almindelige årsager til at en grå jaco finder på at bide:

Skræmt
  • – Hvis den udsættes for situationer hvor den bliver skræmt. Grå jaco er i naturen et byttedyr, og er derfor hele tiden på vagt overfor rovdyr. Derfor kan det eksempelvis virke meget skræmmende hvis du kommer med hænderne oppefra, eller laver pludselig og hurtigere bevægelser hen over hovedet på den.
Territorier

– Beskyttelse af territorie. Nogle papegøjer søger at beskytte deres bur, da de ser det som deres eget lille territorie. Det kan føre til nappen eller decideret bideri, hvis du fører hånden ind i dens bur når den er derinde.

Forandringer

– Hormonelle forandringer. Der kan ske hormonelle forandringer som resultat af eksempelvis forkert ernæring. Det er vigtigt ikke at tro det skyldes hormonelle forandringer som det første, hvis en grå jaco bider, men hvis det er noget der pludseligt er opstået, kan hormonelle forandringer godt mistænkes for at være synderen.

Den grå jacos naturlige instinkter

Det er meget vigtigt at sætte sig ind i den grå jacos naturlige instinkter – det er det egentlig uanset hvilket kæledyr man ønsker at anskaffe sig, da det kan forklare en stor del af dens naturlige opførsel. Den grå jaco er ligesom andre dyr drevet af sine instinkter, og det er lige så naturligt som når vi føler sult, træthed m.m. Her er en liste med eksempler på opførsel forårsaget af instinkter hos grå jacoer:

Slagsmål hos gråpapegøjer
  • Grå jacoer slås indbyrdes for at opnå førerpositionen i flokken
  • For en grå jaco er der i en flok ikke nogen der er mere eller mindre værd – alle er på lige fod med hinanden, og der er derfor ikke en ”arbejderklasse” og en ”reproduktionsklasse”, som det eksempelvis ses hos andre dyr. Der er ingen der har faste roller, og alle er lige.
  • Grå jacoer har for vane at flyve rundt og holde sig beskæftiget ved at tygge i grene og planter – det er en helt naturlig del af en stimulerende hverdag for en grå jaco.
  • Grå jacoer bearbejder det meste mad med næbbet, og ”taber” derfor en del af sit foder på gulvet eller på bunden af buret, som et resultat af denne bearbejdelse.
  • Grå jacoer (og andre papegøjearter) er højrøstede af natur, og bruger deres skrig til at kommunikere med resten af flokken – det er deres form for kommunikation.

Sådan tæmmer du en grå jaco

STOP! Her er nok den vigtigste information omkring tæmning af en grå jaco – nemlig VALGET mellem håndopmadet eller forældreopmadet unge:

Beslutning

Når du har besluttet dig for at en grå jaco lige er sagen, så skal du tænke dig godt om. Du ønsker hverken at overtage en såkaldt vandrepokal (en papegøje der har boet i mange forskellige hjem), en papegøje der har siddet hos en dyrehandler, eller en forældreopmadet ”vild” papegøje. Du vil få umådeligt svært ved at knytte bånd til sådan en fætter, da den måske allerede har oplevet mange bristede tillidsforhold, og så ved du heller ikke hvad den har været udsat for i dens tidligere liv. En forældreopmadet papegøje er der i og for sig intet galt i, den er dog ikke vant til håndtering fra menneskehænder, og det kan vise sig at være en svær opgave at gøre sådan en papegøje tam.

Håndopmadet

Vent derfor til du har råd til at investere i en håndopmadet papegøje der kommer fra et kærligt hjem hvor der har været tid til at udvise den nødvendige omsorg fra den spæde start – det vil du ikke fortryde!

Se dig an

Da grå jacoer er byttedyr i naturen, er de naturligvis meget forsigtige omkring nye mennesker og andre artsfæller. Det er derfor meget naturligt at der er en periode i starten hvor de lige skal se deres nye omgivelser og nye mennesker/dyr an, inden de vænner sig til det og kan begynde at blive tæmmet. Grå jacoer er længere tid end andre kæledyr om at føle sig trygge, så du er nødt til at gøre en lille smule ekstra ud af det, før de føler sig trygge og afslappede i dit nærvær. Du kan følge disse trin for at komme tættere på en tam grå jaco:

Hjem
  • Når du bringer din grå jaco til dens nye hjem, er det vigtigt at du udviser stor forsigtighed og ikke laver nogle hastige bevægelser. Det er her den danner sit første indtryk af dig, og netop en grå jaco husker godt! Sørg for at have anskaffet et transportbur i en fornuftig størrelse, og hold børn og andre nysgerrige sjæle væk i denne periode. Når du skal flytte papegøjen fra transportburet og til dens nye hjem, kan du gøre oplevelsen bedre ved at lukke døre og vinduer, og så ellers forsigtigt åbne transportburet og lade papegøjen selv komme ind i sit nye bur, ved at du holder åbningerne mod hinanden.
Giv fuglen ro
  • Når din papegøje beslutter sig for at komme ud af transportburet, er det vigtigt at den får ro til at finde sig til rette i sit nye hjem, lokalisere madskåle og drikketrug. Når du ser at den begynder at gå på opdagelse i buret, kan du lige så stille nærme dig lade den vænne sig til din tilstedeværelse.
Føle sig hjemme
  • Når din papegøje har vænnet sig til din tilstedeværelse, kan du begynde at gøre tilnærmelser. Der går normalt en dags tid, men nogle gange længere. Det er vigtigt at den ikke introduceres til for mange forskellige mennesker og evt. andre dyr i starten, fordi den let kan blive utryg ved sine nye omgivelser. Den første tilnærmelse kan være at du rækker den godbidder fra din hånd igennem tremmerne – hold ikke din hånd inde i selve buret, men ræk den eksempelvis en gulerodsstav eller lignende, og giv den god tid til at se dig an. Herfra kan du så lige så stille bygge mere på, og til sidst kan du prøve at åbne buret og række den et stykke frugt eller grønt.
Napper
  • Bliv ikke ked af det eller oprevet hvis du bliver afvist eller hvis den napper efter din hånd – forhold dig i ro og råb ikke op – så skræmmer du den bare endnu mere. Giv papegøjen en pause, og gentag forsøget på et andet tidspunkt, i et langsommere tempo, så den føler sig tryg.

Hvad spiser grå jacoer?

Grå jacoer spiser pellets og nyder det meste frugt og grønt de kan komme i nærheden af, og dette skal altid være en fast bestanddel af deres kost – sammen med alle de grene de kan bide i stykker – friske frugtgrene er bedst! Nødder er de også glade for, men sørg altid for at give den en så varieret kost som overhovedet muligt. Du kan i alle dyrehandler og hos dyrlæger få en frøblanding, der anprises for det ene og det andet – det skal du ikke altid tro på, og problemet med disse blandinger kan være at papegøjer elsker at sortere i deres foder, og altid vælger det fede og velsmagende først – ligesom vi også selv kan lide at spise usundt, fordi det typisk smager bedst!

Kræsne

Det handler om at finde ud af hvad din papegøje kan lide at spise, da de godt kan være kræsne. Er de blevet meget kræsne, kan det være en idé at hakke/blende frugt og grønt sammen med noget af det den ikke vil spise, så den stadig får en så varieret kost som muligt.

Disse madvarer er FORBUDT!:

Der er nogle madvarer, som du absolut ikke må give din papegøje, ikke engang i små mængder, da det kan skade den meget og i sidste ende resultere i dødsfald:

  • Chokolade
  • Avocado
  • Alkohol
  • Råt kød
  • Rå æg
  • Muggent/for gammelt mad

Hvad må jeg give min papegøje at spise!

I det hele taget skal du tænke på at en papegøje ikke har det samme behov som os mennesker, og tilberedt mad i enhver afskygning er IKKE naturlig føde for en papegøje eller noget andet dyr.

Nødvendigt tilbehør til en grå jaco

Grå jacoer er intelligente små væsener, og har nogle særlige behov der skal opfyldes for at de kan tilpasse sig til deres nye hjem. Her er nogle must-haves:

  • Papegøjebur i en god kvalitet og størrelse
  • Kvalitets foderblanding
  • Drikketrug, helst i rustfrit stål
  • Papegøjelegetøj
  • Evt. vitamintilskud til papegøjer
  • Foderskål, helst i rustfrit stål

Grå jaco – en ven for livet

Denne lynguide repræsenterer blot en brøkdel af al den viden der er om denne intelligente og følsomme livsledsager – der kan blive op til 60 år gammel. Det er ikke alle der egner sig til at holde papegøje, da det er krævende på en helt anden måde end med f.eks. gnavere som marsvin, hamstere, katte eller hunde.

Dyr investering

Det er en dyr investering, da fuglen i sig selv koster en stor sum penge (8000-10000 kroner for en ægte håndopmadet unge, der kommer fra et kærligt hjem), og buret ligeledes koster mange tusinde kroner. Det er dog alle pengene værd, da du med den rette kærlighed og tålmodighed får dig en livsledsager der er loyal og hengiven i resten af dine dage.

Monkey World er for børn og unge i Furesø kommune og dens omegn. Vi vil gerne gøre noget for børn og unge, der har det svært. Det kan være udviklingshæmmede, kræftramte, skilsmissebørn, autisme, stressramte børn og unge uden et sted at kunne være sig selv. Monkey World er et sted, hvor man kan tage en pause fra hverdagen og tage et par dybe indåndinger i et afslappet, afstressende og roligt miljø på en ny måde, med rislende vand og Jacoérnes snakken og junglelyde i baggrunden af vores lille hyggelige regnskov.

Tilbage til forsiden