Håndopmadning af aber

Monkey World har flere aber af arten silkeaber. På denne side kan du læse lidt om Håndopmadning af aber og følge silke aben Peter Pedal.

Håndopmadning af aber
Peter Pedal

Foder til silkeaber

Husk vi forhandler foder til silkeaber:

Foder til aber

Foder, Primate cake 

Håndopmadning af dværg silkeabe

Et godt råd

Jeg vil ikke anbefale dig at Håndopmade en abe, med mindre det er strengt nødvendigt, for det er meget hårdt arbejde og du vil ikke få mere end 40min søvn hver anden time pr. nat de første 3 uger.

Det vil sige, en nat du påregner 8 timers søvn, kun får 4×40 min. Det er 2 timer og 40 minutters søvn pr. nat i mindst 3 uger…

Peter Pedal´s historie

Håndopmadning af aber
Peter Pedal´s ven er en meget farlig tiger.

Peter blev født lørdag morgen den 17/11 2018 Hans mor døde under fødslen af hans to søskende.

Faren Chip bar rundt på Peter i et par timer, før vi opdagede hvad der var sket.

Vi fik Peter Pedal trukked af Chip i en fart og begyndte straks håndopmasdningen hver anden time.

[wpdevart_youtube]rHI8aW1Nr54?rel=0[/wpdevart_youtube]

Dag 0, lørdag

Håndopmadning af aber
Få timer gammel

Det første døgn, 1 1/2 døgn er de mest kritiske.

Jeg fodrer hver time, for at indhente det forsømte, men er bange for forstoppelse.

[wpdevart_youtube]0NudEvh2O0M?rel=0[/wpdevart_youtube]

Dag 1, søndag

Jeg fodrer hver anden time, og der spises godt til. Efter maden potte træner vi, så Peter Pedal lærer at gå på toilettet. Det er vigtigt han ikke får forstoppelse.

Håndopmadning af aber
19 gram ved første vejning efter 24timer

[wpdevart_youtube]hbmNDn4Je44?rel=0[/wpdevart_youtube]

Dag 2, mandag

Jeg er skiftet til en bedre mælk, da jeg har fundet en økologisk uden laktose.

Peter spiser lidt mindre ved måltiderne, men virker meget frisk.

Håndopmadning af aber
Peter sover hele dagen i mit hår.

I dag harPeter Pedal været med på job.

Håndopmadning af aber
Jeg kravler rundt og hygger mig

Peter har tabt sig siden i går. Det er ikke et godt tegn, men stadig for tidligt at sige.

Han er frisk og tager tingene som de kommer, så jeg håber det er den økologiske mælk der gør forskellen.

Håndopmadning af aber
På vægten igen

Jeg vil håndopmade en abe

Hvis du vil håndopmade, så skal man have udstyr parart.

Ungen har brug for varme. Krops varme giver dig et tæt forhold til aben, men en varmelampe, varmetæppe, varmekabel eller lignende, barme boks kan selvfølgelig også bruges. Ungen kræver ca. 28 grader. Pas på med din egen kropstemparatur på 37 grader, den kan nemlig hurtig blive for varm for aben.

Hvad har aben brug for

Aben har brug for en erstatning for den voksnes pels, noget lunt og loddent at klamre sig til. Jeg bruger mit hår, og nu da det er koldt udenfor er en hue meget passende, men pas på det ikke bliver for varmt. Skind fra lam eller en lille tøjbamse er en god erstatning. Du skal bruge en kasse som kuvøse eller en hængende mave pose som mig med lynlås så de kan sove trygt og lunt. Du skal bruge en sutteflaske af mindste slags eller en pipette med et stykke cykel ventilgummi bruges eller som mig en 1 ml sprøjte som kan købes på apoteket.

Hvad spiser aben

Mad er det vigtigste i en håndopmadning. Du skal anvende modermælkserstatning til mennesker som har en ret lang holdbarhed. Bemærk uden LAKTOSE. Vi anvender den økologiske fra Arla.

Du skal begynde håndopmadningen med det samme. Du skal vide at det er sundt for baby aben at få sin mors mælk helst mere end en dag, men er du i en situation som os, hvor moren døede i fødslen, så skal du begynde din håndopmadning med det samme.

Efter hver fodring

Efter hver fodring er det vigtigt at stimulere fordøjelsen ved ganske let at berøre endetarmen med en fugtet vatpind eller et stykke blød køkkenrulle. Ved forstoppelse skulle, lidt druesukker i mælken hjælpe.

Kan jeg tage på arbejde?

Hvis man skal på arbejde eller andet, der tager mere end 2 timer, skal abeungen og maden med. Er din varmekassen stor og u handig, kan du bære abeungen tæt på kroppen, på hovedet, (den elsker at holde fast i dit hår) eksembelvis under en hue, for at give den kropsvarme. Men pas nu på det ikke bliver alt for varmt.

1. uge

Abeungen skal have modermælk døgnet rundt hver 2. time den første uge, uden at springe måltider over. Hvis den kalder på mad vil jeg anbefale at du fodre hver time til halvanden den første uge. I løbet af et døgn indtager ungen ca. 2-5 ml.

2. uge

Abeungen spiser stadig modermælk hver 2. time i døgnet. Den kan nu drikke ca. 8-12 ml mælk i døgnet. BEMÆRK: Når den ikke vil have mere, har den fået nok.

3. uge

Abeungen tilbydes mad hver 3. time om dagen. Hvis du er heldig kan du få lidt nattesøvn og kun give mad hver 5. time om natten. Abeungen kan nu drikke ca. 20 ml modermælk. i døgnet.

I mælken blandes ca. 1/3 vælling. Prøv at tilbyd aben lidt frugt mos, så den bliver nysgerrig på andet kost. Fordøjelsen skulle gerne fungere uden at blive stimuleret hver gang. Aberungen vil nu være mere livlig og begynde at være mere vågen og lege lidt.

4. uge

Abeungen tilbydes mad hver 4. time om dagen, (6-8 timer om natten behøver du ikke fodre). Vælling gives nu i skål som den selv drikker lidt af. Men flaske bruges stadig. Forskellig søde og moden frugt tilbydes som mos eller i små stykker. Men der gives kun ganske lidt.

5. uge og derefter.

Nu er det tid til at spise som en voksen abe

Selve Håndopmadning er ikke så svær, problemet er den hyppige fodring som kræves for at få et godt resultat.

God fornøgelse fra

Team Monkey World

Håndopmadning af hvidøret silkeabe

En sød lille historie fra den 30/4 2019 Klokken har lige passeret 9 og aberne skal fodres. Da jeg træder ind, hører jeg en stille piben fra et ukendt sted. Lyden bliver højere og mere insisterende, som jeg kommer nærmere. Jeg opdager, at der sidder en nyfødt abeunge alene i hjørnet af vores bløde kasse. Ingen af de voksne tager notits af den lilles kalden. De vil hellere holde øje med, hvilke lækkerier jeg har med til måltidet i dag.

Jeg øser op og henter vand, mens abeungen fortsat tigger om opmærksomhed, men uden at blive hørt.

Jeg forlader aberne og håber at mor tager sig af den, når jeg er færdig med at forstyrre med min tilstedeværelse.

Jeg går rundt til de andre dyr, men vender senere tilbage for at se til aben, der ser verden for første gang.

Nu er den blevet stille. Jeg åbner forsigtigt kassen og abenungen lader mig forsigtigt tage den ind på brystet- ind til varm hud med hjertelyd.

I bilen falder den til ro mod mit bryst. Jeg taler til den, mens vi henter modermælkserstatning, mini sutteflaske og pipette. På vores lille rejse må vi holde ind til siden og få en dråbe at spise. Med blusen over hovedet, sidder jeg i rabatten opslugt af den lille unge, mens bilerne suser forbi.

Da vi kommer hjem til mig piver den, da jeg flytter den fra hudens varme. Et par dråber lunken modermælkerstatning får den på andre tanker for en stund. Rumpen bliver masseret med en tot vat med lunken vand. Maven skal holdes igang, da den er følsom og kan gå i stå.

Da sulten er stillet, begynder dens stemme igen. Jeg taler afdæmpet og beroligende, mens jeg putter den ind på brystet og der bliver tyst.

Det har været en lang dag med nye dufte og lyde. Nu er der ro og hvile i den lille unge mod min krop, mens jeg skriver om vores første dag sammen til jer.

Godnat Baby Busa, vi ses om 2 timer til et par lunkne dråber mælk.

Håndopmadning af aber

Dag 1

Håndopmadning af aber
Dag 1: 37-38gram.

Dag 2

Der  er spist retmæssigt hele natten og den lille har det godt.

Håndopmadning af aber
Stadig 37gr. På dag 2 morgen (med forstoppelse).

1.5.2019
Længe sad vi i sengen og nød morgenstunden. Det havde været en lang nat fuld af følelserne i mit svulmende hjerte for Baby Busa. Trods træthed natten igennem var jeg fyldt af varme følelser og konstant årvågenhed. Jeg trængte gevaldigt til et bad, men kunne ikke lide at lægge ham fra mig blot et øjeblik. Da lugten var blevet for slem overlod jeg Baby Busa til min kæreste. Baby Busa knugede sig ind til hans store hånd og faldt i søvn med den anden hånd over hans spinkle krop. Jeg ilede i bad. Har aldrig været så hurtigt under bruseren. Selvom jeg kun havde været væk fra Baby Busa i ti minutter havde jeg oceaner af spørgsmål til min kæreste om den lille unges velbefindende. Jeg turde ikke tage deodorant, cremer eller andet på af frygt for at det ville genere den lille og den ikke kunne genkende min duft. Baby Busa havde ikke bevæget sig en tomme siden jeg gik i bad, hvilke gav anledning til bekymring og flere spørgsmål. Han sov blot, hvilket han gjorde det meste af tiden. Tiden er skrøbelig, hvorfor enhver mangel på bevægelse giver anledning til ængstelighed.
Efter Baby Busa er kommet i huset er der fuldstændig ro på. Alle gøremål er tilsidesat. Lyde og bevægelser er sænket til et absolut minimum og samtale foregår i et sagte tonelejde.
Kæresten og jeg bestemte os for, at alle planlagte gerninger kunne udsættes og dagen gik med tv-kigning og pleje af Baby Busa.

Håndopmadning af aber Håndopmadning af aber Håndopmadning af aber Håndopmadning af aber Håndopmadning af aber

for natten mellem tirsdag til onsdag; Aftenen faldt på og det var på tide, at Baby Busa – som jeg nu kalder ham – og jeg krøb til køjs. Han sad stadig på mit bryst med et lille stykke pels, som han holdte fast i. Jeg gjorde et sengebord klar. Her blev telefonen sat til at vække mig hver time, hvilket senere skulle vise sig, at være unødvendigt, da Baby Busa selv gav besked. Hans små fingre krattede forsigtig på min hud og så var det tid til et par dråbe modermælkserstaning før enden blev masseret. På bordet satte jeg varmt vand, som flasken kunne holde sig lun i, fugtigt vat og en lille lysende måne med blidt lys. Månen skulle vise sig, at være en fantastisk ide, da den lille mund var vanskelig at finde i mørket. Baby Busa kunne have åbne øjne og hjælpe min søvndrukne hjerne med at finde vej. Kl 04.21 i morges ville han ikke tilbage på brystet, men higede sig fast til min hånd og snoede halen ind til sig, som formen på et sneglehus. Jeg turde ikke sove af frygt for, at jeg ville klemme hans lille krop. Satte sutteflasken i min armhule for, at være klar med lun mælk, når han bad om det. Strøg hans lille krop i min hånd og vi faldt begge i søvn en times tid før det igen var tid til lidt mad. Om morgenen sad vi længe i sengen og jeg kælede for hans lille varme og mætte krop.

Dag 3

To gram taget på nu forstoppelsen er aftaget. Dag to eftermiddag 39gr.

Team Monkey World