Hvidpandet Pionus

Hvidpandet Pionus

Den Hvidpandet Pionus, er den mindste i Pionus familien. De er meget flotte, specielt i solen, hvor deres farver rigtigt kommer frem.

Hvidpandet Pionus

I Monkey World har vi en Hvidpandede Pionus ved navn Marley. Arten er meget egnet som tamfugle, dels pga. størrelsen, men også fordi de er meget rolige og ikke larmer som de andre papegøjer. Denne papegøje knytter de sig som regel ikke til en bestemt person, men er meget sociale. De er som regel rolige og ikke aggressive. En Pionus kan lære at sige nogle enkelte ord.

Marlie siger >Hej skat<

 

Udbredelse

Tamaulipas i Mexico og San Luis Potosi langs Golfkysten ved Mexico til Vest Champeche, sydlig til Øst-Chipas; Nordvest Guatemala over Belize, Nord- og Øst Honduras, Nordøst Nicaragua og fra Costa Rica til Vest Panama.

Dansk : Hvidpandet Pionus

Engelsk : White-capped Parrot

Tysk : Weisskopfpapagei

 

Udseende

Grundfarven er dyb blå på kroppen og bagsiden af halsen, bronzegrøn på øverste del af vingerne, svingfjerene kongeblå. Hovedet har en karakteristisk ren hvid top. En del af maven og området under halen er kraftig pink. Mange, men ikke alle, har pink skør med hvide pletter på halsen.

Huden omkring øjnene bliver orange, når fuglene er kønsmodne.

Der er ingen synlig kønsforskel på disse fugle.

Størrelse: 20 – 25 cm

 

Levested

Central Amerika fra det sydvestlige Mexico til det vestlige Panama.

 

Pasning af Pionus papegøje

Du kan få passet din papegøje på Monkey Worlds lille papegøje hotel. Læs mere her!

 

Legetøj

Den Hvidpandede Pionus elsker at lege. Jo mere legetøj den har jo bedre humør. Vores elsker klokker, gynger, bolde osv. Sørg for de har en masse legetøj, så de aktiverer sig selv når du ikke er hjemme.

 

Føde

I naturen lever den af frø, kerner, blomster, frugt, insekter og hvirvelløse dyr. Vælg en frøblanding og giv dem samtidigt pellets i en anden skål.

Farver

Grundfarve grøn; pande, tøjler, isse, og kindplet er hvid; resten af hovedfjerene er med blå kanter, fjerene er beige ved roden. Omkring ørene er fjerene mørkeblå. I nogle tilfælde er der et mere eller mindre intensivt hvidt bånd fra kinden til de mørke ørefjer og hos andre mangler det hvide bånd helt. I brystområdet skifter farven fra olivenbrun med lillablå kanter og ender til sidst i en grøn farve på bugen. Ryg og overhaledækfjer er mørkegrøn, overvingefjer er grønne i grundfarven med guldbrune kanter og farven aftager nedefter. Underhaledækfjerene er røde med grønne kanter. Håndsvingfjerene er violetblå og de yderste fjer er blågrønne; hånddækfjerene er mørkeblå, undervingedækfjerene er grønblå, under-vingesiden er grøn, halen er grøn med blå spidser, yderhalfjerene er blå med rød til basis og ved roden er de lysere. Næbbet er lys hornfarvet, den nøgne øjenring er fra hudfarvet til lys rosa, iris er brun; fødderne er hudfarvet, neglene er gråbrune. Længden er 24 cm. Der er ikke synlig kønsforskel. Ved ungfugle er det kun panden der er hvid, hovedet er endnu grønlig, kind, bryst og bug er ligeledes grøn. Underhaledækfjer er lysorange med grønne spidser. Iris er mørk.

 

Levevis :

Den Hvidpandede Pionus optræder udenfor ynglesæsonen i mellemstore grupper, og deres skingrende skrig under flyvningen kan høres vidt omkring. Selvom fuglene ved den daglige søgen efter føde tilbage-lægger store afstande, så vender de altid tilbage til det samme sovested, hvor de samles. Næste morgen flyver de så igen ud for at finde mad.

 

Deres leveområde

Deres leverområde begynder ved Mexicos østkyst ved den sydlige Tamaulipas (den nordlige vendekreds) og San Luis Potosi langs med den Caribiske kyst til Vest Panama. Hovedparten af bestanden findes over hele Costa Rica, dog kan den Hvidpandede Pionus også ses i små flokke i ydreområderne.

 

Ikke troet

Trods opdyrkning af landbrugsjord og fældning af træer i den nordlige udbredelsesområde er arten ikke truet. Det forekommer sjældent at den Hvidpandede Pionus indfanges og holdes i fangenskab i dens hjemland, og dette medvirker også, at arten ikke er truet. Det foretrukne tilholdssted er i et højdelag på ca. 1500 m, men det kan strække sig op til 2500 m.

Skovområderne er lige fra tropisk regnskov over til træsavanner og videre til tørre skove. I skovene opholder fuglene sig i trækronerne eller i skovkanterne langs flodbredden.

 

Yngel

Grundet det store udbredelsesområde finder ynglesæsonen sted på forskellige tidspunkter af året. Allerede i februar begynder ynglesæsonen i det sydlige udbredelsesområde (Vest Panama) og længere nord på (Mexico) er det i maj måned. De lægger fra 3-5 æg, men som regel 4, i udhulede træstammer og det er kun hunnen der ruger. Efter ca. 26 dage klækker æggene og ungerne bliver i reden i op til 8 uger. Efter yngletiden samles forældre og unger igen i de store flokke.

På trods af at der findes mange Hvidpandede Pionus’er i naturen, har man ikke studeret næringsop-tagelsen. Af sæson bestemte frugter så holder fuglene meget af forskellige figenarter, men også frø, bær, frugt og planter som f.eks. majs er en yndet spise.

 

Opdræt :

Den Hvidpandede Pionus er den mindste af Pionus’erne, men skal have meget plads i volieren for at yngle og føle sig tilpads. Dens livlige væsen modsiger absolut dens videnskabelige betegnelse. Lignende forholder det sig med dens stemme, som den i naturen har for vane at bruge overvejende morgen og aften.

Ved denne art er pardannelsen meget stærk.