Kanariefugl

En kanariefugl (Serinus canaria) er en lille olivengrøn og gul fugl, der i naturen lever på Madeira, Azorerne og de Kanariske Øer. Den hører til finkerne (familien Fringillidae), som er en gruppe inden for spurvefuglene.

Vi kender fuglen fra små bure hvor den holdes i fangeskab. Hannerne fløjter smukt, hvis de sidder alene uden andre hanner.

Vi har 2 par kanariefugle men vi har mange andre spændende fugle i Monkey World.

Sociale behov for kanariefugl

Kanariefugle trives bedst i selskab, med en artsfælle. Kanariefugle er sociale dyr og bør derfor ikke holdes alene. Hvis man holder to kanariefugle af forskelligt køn (et par), vil de ofte få lyst til at yngle. Har man anskaffet sig hunner, kan de fint leve og trives.

To hanner sammen vil ofte føre til slåskamp, så det må anbefales enten at holde to eller flere hunner, eller én han og én eller flere hunner sammen. Kanarie hannen kan angribe sit eget spejlbillede, hvis han præsenteres for det. Af samme grund må man også fraråde at ophænge spejle i buret som »selskab« i bure med en kanarie han i, da spejlbilledet virker som en trussel og dermed er stressende for hannen.
Kanariefugle hannen synger rigtigt, mens hunnen kun slår nogle korte triller. Hannens sang bliver ikke mindre energisk, selvom den har en hun fugl som selskab.

Legetøj til kanariefugl

Legetøj er vigtigt til alle fugle. Vi har gynger og forskellige spændende ting til både undulater og kanariefugle.

Kanariefugl,  bide legetøj

Fodring af kanariefugl

Det er ikke nødvendigt at bruge grus/grit som bundlag i buret til stuefugle, men til mindre papegøjer såsom undulater og spurvefugle som f.eks. kanariefugle og pragtfinker kan man give en smule grit én gang ugentligt. En kalkblok er velegnet som kalktilskud.
Kanariefugle er små dyr, der hurtigt kan sulte, og skal derfor altid have adgang til frisk foder hele døgnet rundt.

Som grundkost kan man give kanariefrøblanding og vitaminer som du tilfører på frugt og grønt!

Kanariefugle elsker revne æbler og gulerod og hele skiver agurk, helst økologisk da det er usprøjtet. Der ud over elsker de salatblade, mælkebøtteblade og fuglegræs. Mælkebøtte og fuglegræs findes som »ukrudt« i haver ved grøftekanten. Husk kun at plukke dem, hvor du er sikker på, der ikke blevet sprøjtet med ukrudtsmidler. Alternativt kan man give »kattegræs«
Bland aldrig vådt foder som frugt og grøntsager med tørt foder som frø, for hvis det tørre foder begynder at mugne (og det gør det hurtigt, hvis det bliver fugtigt), kan det være meget giftigt for fuglen at spise. Giv altid frø, frugt/grønt og  i separate skåle, gerne af keramik eller rustfrit stål.

Gamle frø

Frø bør altid opbevares i pakker/poser af papir, da indpakning i plast kan medføre, at frøene mister næringsværdi. Samtidig risikerer man at lukke fugt ind til frøene, så der kan dannes mug/svampesporer. Skålen med kanariefugleblanding blæses ren for tomme frøskaller, og fyldes op hver dag.

Én gang om ugen gives et par dråber torskelevertran i foderblandingen. Levertran er rigt på vitamin D, der hjælper fuglene med optagelse af kalk (som skal bruges til knogler, ved æglægning mv.).
Kanariefugle kan tilbydes lidt proteintilskud i form af æggefoder, der består af sammenblandet hårdkogt æg og rasp, halvt af hvert. Giv en spiseskefuld af blandingen, én gang om ugen sammen med grundfoderet.

Rent drikkevand gives dagligt i en skål eller drikke kar, evt. via vandautomat, da vandet ikke bliver så hurtigt beskidt i disse.

Burindretning

To kanariefugle har behov for et bur på mindst ca. 60 x 30 x 55 cm (længde x bredde x højde), men helst større, hvis du har plads til det, og en rigtig flyvevoliere er altid at foretrække. Brug altid firkantede bure, ikke runde. Runde/buede bure kan forvirre og stresse fuglene.
Ovennævnte burstørrelse er dog kun forsvarlig, hvis fuglene får en daglig flyvetur uden for buret! Kanariefugle er gode flyvere, der har brug for at få rørt vingerne dagligt.

Som bundlag i en voliere: Man kan bruge flis, strøelse eller kogler der har den fordel, at stykkerne er store nok til, at fuglene ikke finder på at sluge dem, samtidig med at selve materialet har en desinficerende effekt.  Man skal dog altid holde øje med, om ens fugle ynder at spise af bundlaget, i så fald bør man skifte bundlagstype.

Udskift de runde siddepinde, der følger med buret, til naturgrene af forskellig tykkelse. Derved slider kanariefuglen bedre sine kløer på en naturlig måde, så de ikke behøver at blive klippet. Siddepindene skal udskiftes med jævne mellemrum. Grenene skal være så tykke, at fuglenes tæer kun kan nå ¾ rundt om grenen. Brug grene fra usprøjtede frugttræer. Grene fra hassel, bøg, ask, pil, poppel og ahorn m.fl. kan også bruges. Lad bark, kviste, blade og knopper blive på, fuglene er vilde med at pille i dem.

Stil aldrig foderskåle mv. ind under siddegrenene, da fuglene så kan få afføring ned i skålene.
Kanariefugle elsker at bade, så køb et fuglebadekar til ophængning i den åbne burlåge, eller sæt en underskål i bunden af buret med vand op til ca. 2 cm’s højde.
Buret skal altid stå hævet over jorden, så man undgår træk, samt ikke for koldt og ikke i direkte sollys.

Kanariefugl til salg

Vi har ofte fugle til salg. Se mere her!

Rengøring

Tomme frøskaller pustes væk fra frøskålen dagligt (gøres udendørs), så kanariefuglen kan finde de hele frø. Vandet skiftes, og skålen/drikkeflasken vaskes dagligt. Husk de kan blive meget syge hvis de indtager mug fra gammel frugt eller spiret foder der har fået vand.

Frøskaller, ekskrementer og eventuelle løse fjer på burets bund støvsuges op dagligt eller mindst to gange om ugen.
Fordelen ved at rengøre dagligt er, at der er færre fjer- og støvpartikler i rummet, hvor buret står. Det øger også ens egen trivsel.
Hele bundlaget udskiftes én gang om ugen. Hvis barkflis bliver meget fugtig/våd, kan der komme svampesporer, og i så fald skal bundlaget skiftes med det samme, og buret rengøres i bund.

Håndtering

Kanariefugle kan godt blive tamme og lære at sidde på en finger, men de bryder sig, som så mange andre dyr, bestemt ikke om at blive krammet/fastholdt. De elsker den  rød hirsekolbe, agurk eller de bløde kerner i fuldkornsbrød.

 

Aktivering

Motion og aktivering er vigtigt for alle fugle – også kanariefugle. Giv derfor fuglene en daglig flyvetur uden for buret, så de kan få lov at strække vingerne rigtigt ud – især hvis buret er lille, er dette en nødvendighed. Husk at lukke alle døre og vinduer og fjerne det, der kan være farligt for fuglene. Store ruder bør være dækket af tynde gardiner el. lignende, når fuglene er ude af buret, da de ellers vil kunne komme til at flyve mod ruderne med slemme skader til følge. Du kan købe klistermærker af rovfugle, så dine fugle ikke flyver mod vinduet, når det er lyst. Pas på når det er mørkt, for der kan de ikke se rovfuglen, og de kan få slemme skader ved at flyve mod vindues glasset når de har fart på.

kanariefugl Yngel

Kanariefugle bliver typisk 5-6 år, nogle dog helt op til 10-15 år. De er kønsmodne, når de er 8-9 måneder, men man bør ikke lade dem yngle, før de er mindst et år gamle af hensyn til deres vækst og helbred.
Ynglende kanariefugle kan man forsigtigt observere på særlig tæt hold, for de bygger en halvåben rede, som man kan se lige ned i, når hunnen ikke ligger på reden.

 

Sundhed/sygdom

Fjerplukning kan forekomme og kan være et tegn på stress eller kedsomhed. For at undgå dette er det vigtigt med passende selskab fra andre kanariefugle, en god bur­indretning og mulighed for at flyve dagligt.
Som mange andre små fugle kan kanariefuglen få luftvejsinfektioner, såsom bronkitis og lungebetændelse, og skal derfor beskyttes mod træk/kulde.
Undgå at stille buret for varmt eller i direkte sollys, f.eks. bag en solbeskinnet rude, da det kan medføre hedeslag.

Se spændende videoer fra Monkey World her!