fbpx

Kongefasan

Kongefasan

Kongefasan – Syrmaticus reevessii er en stor fasan i slægten Syrmaticus. Den kommer oprindeligt fra Kina. Kongefasanen er opkaldt efter den Britiske naturalist John Reeves, som var den første, der introducerede et levende eksemplar til Europa i 1831

Kongefasan

Kongefasan er en langhale fasan der er kønsmoden efter blot et år.

Hunnen lægger 6 til 10 æg som de udruger efter ca. 24-25 dage.

Hannen måler 210 cm  i længden (Halen kan måle op til 2.4 meter i længden.) og vejer ca. 1500 g. Hannens fjerdragt er lys med skaleret gylden hvid og rød, grå ben, brun iris. den har bar rød hud omkring øjnene. Hovedet er hvidt med et smalt sort bånd omkring øjnene.

Farver

Hannen har en meget lang sølv og hvid hale med kastanjefarvede striber.

 

Vores fasaner bor i ugle reservatet hvor de har god plads. Kongefasanen kan nemt blive forskrækket og flyve meget hurtigt mod loft eller endevæg. Derfor er reservatet bygget så de har ro på den ene side. Heldigvis falder Kongefasanen hurtigt til ro igen.

Fun fact: Konge fasanen er nævnt i Guinness World Records 2008 for at have de længste halefjer for nogen fuglart, denne rekord var ellers tilhørende Argus fasanen.

Hunnerne måler 75 cm (30 in) i længden og vejer ca. 950 g  De er brune med en sort krone, grå brune halefjer.

Konge fasanen oprinder fra de evigt grønne skove i central og øst Kina. De bor også på åbne steder, tæt på skoven. Halen hos hannerne vokser ca. 30 cm hvert år.

Kongefasan jagt

De er blevet introduceret til jagt og som pryd fugle i USA, Den Tjekkiske rep., Frankrig og stor Britanien. I de sidste tre lande har de opbygget en mindre ynglende bestand, og de bliver stadig lukket ud for jagt, ofte sammen med den almindelig fasan.

På grund af den til stadighed faldende mulighed for levesteder og rovjagt pga. man ønsker at spise den og bruge dens smukke lange halefjer, er Konge fasanen kommet på IUCN liste over truede arter. Det menes at der kun er omkring 2000 fugle tilbage i den vilde natur.

I Danmark kræves der ikke cites.

Adfærd

Kongefasanen er en hårdfør fugl der er i stand til at tåle både varmt og koldt vejr. De foretrækker at have deres reder højt oppe. Kongefasanen er ofte aggressive overfor mennesker, dyr og andre fasaner, især under ynglesæsonen.

Kald

Deres kald er ulige andre jagtfugles, det er mere musisk. Deres kost består hovedsageligt at planter, korn og forskellige frø.

Se videoer fra Monkey World her, husk at subsribe!