Rosa Kakadue

Rosa Kakadue

Den Rosa Kakadue er en almindelig papegøje set med Danskernes øjne, men en flot en.

I Monkey World har vi en Rosa kakadue ved navn Connie

Udseende

Kaduen er ca. 35 cm lang og vejer 300-400g. Dens hals, mave og nederste del af hovedet er rosa. Overryggen, vingerne, gumpen og nederste del af bugen er forskellige nuancer af grå. Panden og issen er hvid ligesom toppen. Toppen er bred og meget kort. Næbbet er hornfarvet og benene grå.

Rundt om øjnene har den rosa kakadue en ring af bar hud, som kan være henholdsvis mørkerød, eller grå, dette, alt efter hvilken underart der er tale om.

Der er ingen tydelig køns forskel, men hannens iris er som regel sort, mens hunnens kan være ligefra rødbrun til kraftig rød.

Alder

Den Rosa Kakadue bliver ca. 40-50 år

Pasning og adfærd

Den rosa kakadue har, ligesom andre arter af kakaduer, meget fjerstøv. Ønsker du dig denne type fugl kræver det flere ud luftninger end almindeligt.

På trods af størrelsen på dens næb, kan den bide meget hårdt. Af natur er fuglen kendt for, i forvejen, at bruge sit næb meget mere end visse andre arter. Dette kan hurtigt udvikle sig til groft bideri, hvis ikke det stoppes.

Den har et meget skingert skrig, og udbryder en række skarpe skrig når den bliver skræmt.

Rosa kakaduer bør holdes i forholdsvis store volierer, med hyppig adgang til daglig flyvning. Fuglene er meget nysgerrige og legesyge, de skal beskæftiges dagligt, for ikke at gå hen og blive skrigere.

I dyreforretninger er den meget populær, da den generelt ikke tilknytter sig ét bestemt menneske, men er glad for at have kontakt til flere forskellige.

Udbredelse og levevis

I naturen lever rosa kakaduer i det åbne australske landskab, hvor de i flokke på flere hundreder, plyndrer marker med kornafgrøder, eller søger føde i savannens træer. Fuglene ses også tit i byområder hvor de bygger rede i haver og parker.

Rosa kakaduer æder oftest frø, korn, nødder, skud, bladknopper og insekter. Fuglene har nemt ved at tage på, og risikerer, hvis deres kost er for fed og motionen for sjælden, at få lipomer. Bedre kendt som fedttumorer. Tumorene dannes ofte ved gattet, hvor de kan vokse sig meget store. Derfor skal fuglene, i fangenskab, have rig mulighed for motion, og desuden fodres med en rimelig fedtfattig kost.

Opdræt

Der lægges 2-5 æg, som udruges af hannen og hunnen i løbet af 25 dage. Ungerne forlader reden ca. 8 uger senere. Reden bygges ofte i et hult eucalyptustræ.

I løbet af 2-3 år kønsmodnes ungerne, og herefter kan de nogenlunde kønsbestemmes udfra deres iris’ farve.

Rosa kakaduer er ofte meget ynglevillige i fangenskab.